Notes from the Esker

drpeel's blogg : geocaching, musik, konst, mtb m.m.

Renoise – musikskapande i datorn

Posted on | september 7, 2009 | 1 Comment

I slutet av 90-talet blev jag plötsligt intresserad av att göra egen elektronisk musik och sprang på ReBirth, ett fantastiskt program skapat av svenska Propellerheads, som simulerade Roland TR-909 trummaskin och inte minst den inom technon så intressanta bassynthen (!) TB-303. Det var TB-303 som fångade mitt stora intresse i början och jag skruvade och försökte få den att tjuta som Josh Wink fick den att låta för att bara nämna någon.

Renoise 2.1

Renoise 2.1

Att göra musik är svårt, särskilt när man inte kan spela ett enda instrument. De som tror att synthmusik, vare sig den är gjord på hårdvarusynthar eller mjukvarusynthar, är ”automatiskt och ingen match” kan glömma det med en gång. Har man viss känsla för takt och ton och någon typ av gehör och ett brinnande intresse kan man komma en bit på vägen. Men det är svårt, svårt svårt.

Jag har gjort tappra försök och har väl med ReBirth och Reason, Propellerheads senare stora musikskaparstudio, skapat ett tusental ljudfragment, loopar, solon, slingor, och en och annan hel låt. Reason höll jag på med en hel del och det är en fantastisk mjukvarustudio. Tyvärr är det som med det mesta, rätt vad det är så har man inte tid längre och nu för tiden så är det mycket som konkurrerar om min vakna tid. Och så måste man ju sova också, förr behövde man mindre av den varan också.

Rewired

Rewired

Nu till Renoise. Eftersom jag inte hållt på med musik i datorn på några år så har jag inte hängt med i vad som händer i branschen. En arbetskamrat som också han håller på med musik i olika former tipsade mig om Renoise och nu har jag laddad ned en demoversion och testat lite. Först och främst så är det otroligt snyggt program. Renoise är en tracker och gränssnittet är lite svårt att sätta sig in i på en gång, första gången man ser det. Men här finns otroligt många varianter och möjligheter att laborera fram riktigt häftiga grejer, om man nu gillar denna typ av musik och vill försöka skapa själv. Efter att ha gått igenom quick-start manualen ska jag nu försöka få lite ljud i eländet också.

Mitt andra musikprojekt som hållit på sedan 2004, att lära mig spela gitarr, jodå, den hänger på väggen i stugan, har jag inte gjort några framsteg med ännu.

Dela:
 • email
 • Twitter
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Ping.fm
 • LinkedIn
 • MySpace
 • RSS

Comments

One Response to “Renoise – musikskapande i datorn”

 1. T.N.L.N
  september 17th, 2009 @ 13:55

  Det är skönt att damma av gamla drömmar och hobbies emellanåt. För mig kvarstår bara dykning, jujutsu, mountainbiking, fjällvandring, gitarrspel, webbprogrammering mm mm. Sedan har jag upplivat det mesta jag satt mig in i tidigare. Kan det vara så att man saknar åren innan 40 en aning ;-)

Leave a Reply

 • Kategorier

 • Senaste kommentarer

 • Senaste inläggen

 • Similar Posts

 • Arkiv