Notes from the Esker

drpeel's blogg : geocaching, musik, konst, mtb m.m.

Pappas köttbullar är alltid bäst – familjehemlighet avslöjad

Posted on | november 2, 2009 | No Comments

Sedan 1988 har jag gjort mina egna köttbullar till jul och ibland har jag även gjort dem vid andra tillfällen. Det har blivit oftare på senare tid faktiskt. För att göra goda köttbullar är inte svårt och tar inte speciellt lång tid. Efter att ha läst följande artikel i Aftonbladet idag 2/11 blev jag helt övertygad av en sak och befäste en fördom som ”confirmed”. Köp inte färdigköttbullar och handla inte på Lidl.

Jag ska härmed avslöja en gammal familjehemlighet (min i alla fall sedan 1988, tack Johan, Johan och Marianne). Jag avslöjar mitt köttbullsrecept:

750 g nötfärs
250 g fläskfärs
1 ägg
1 gul lök
1 tjock skiva dagsgammalt vitt bröd
1 dl köttbuljong
1 dl vispgrädde
finhackad persilja
salt
nymalen svartpeppar
smör eller margarin

Hacka löken mycket fint. Lägg brödskivan i litet kallt vatten en stund. Krama därefter ut så mycket vätska som möjligt och finfördela brödet. Lägg nötfärs, fläskfärs, lök och bröd i en bunke och arbeta ihop det till en någorlunda smet. Tillsätt grädden och buljongen och arbeta smeten slät och smidig. Smaksätt med sal, peppar och finhackad persilja. Vispa ägget och rör i det allra sist. Forma färsen till bullar. Smält smör i en stekpanna och stek köttbullarna vackert bruna utanpå. Skaka pannan ofta så att bullarna behåller sin runda form och blir jämt stekta.

De blir fantastiskt goda, tycker i alla falla jag.

Dela:
 • email
 • Twitter
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Ping.fm
 • LinkedIn
 • MySpace
 • RSS

Comments

Leave a Reply

 • Kategorier

 • Senaste kommentarer

 • Senaste inläggen

 • Similar Posts

 • Arkiv