Notes from the Esker

drpeel's blogg : geocaching, musik, konst, mtb m.m.

WEP och WAP

Posted on | juni 19, 2010 | 1 Comment

Många tre-bokstavs förkortningar fyller IT världen och säkert många andra världar också, vad vet jag. I IT-branschen har det i alla fall varit det ena modeordsförkortningen efter den andra. Stannade vid rödlyse idag bakom bilar med regnummer WEP och WAP vilket fick mig att bli lite nostalgisk. WEP och WAP finns i de flestas vardag men inget man talar så mycket om. Annat var det för ett antal år sedan när min dåvarande chef ville att jag skulle skaffa en WAP-mobil för att utforska vad det var och hur det fungerade.

WEP & WAP

När vi ändå är lite nostalgiska så tänkte jag prata lite datorspelande. Jag är ju definitivt ingen dataspelsfantast och har genom åren hållt mig till Tetris och patiens samt kanske lite NHL hockey, Colin McRae rally, FIFA fotboll och lite Simbin GTR racing. I vissa öron kanske detta låter mycket men inte i mina. Jag har under min livstid hittills haft 3 spelkonsoller om man räknar bort PC som en spelkonsoll. De senaste åren har pc varit den apparat som tjänat spelkonsoll åt mina sport och racingspel.

Mitt första TV-spel var ett Atari 2600 VCS (vill jag minnas) från runt 1982, man hade alla coola spelen som Asteroids, Pong, Missle Command, Pac-Man och lite fler. Fantastiskt på sin tid. Efter den tiden så dröjde det ända till 1992 innan en ny konsol införskaffades. Detta pga att man fick en gratis om man hyrde en tv. Denna gång blev det en Sega Master System på hela 8-bitar. Det höll inte länge så redan 1993 införskaffades ett Sega Mega Drive 16 bitars system. Med den konsollen spelade jag en hel del Sonic the Hedgehog, NHL hockey och FIFA fotboll. Runt 1994-95 så började Sega-Megan packas in i skåpet till förmån för mer fokus på inget dataspelande alls. Sedan började intresset öka en del igen och då blev det uteslutande PC-spel för hela slanten.

Nu, idag, den 19/6 for jag en liten tur till MediaMarkt i Kungens Kurva och köpte ett Nintendo Wii spelkonsol som innehöll Wii Sports och Wii Resorts. Anledningen till att det blev ett inköp och att valet föll på Wii återkommer jag till. Våra barn börjar komma upp i åldrar där dataspel verkligen kan bli en intressant och rolig grej och om man själv vill slippa all hårdvaruoptimering och pc-konfigurering så är en spelkonsol det absoluta valet.

Att det blev en Wii beror lite på det passar vår äldsta son verkligen bra, med tanke på det handikapp han har och de svårigheter motoriskt som han har och behöver träna. Vi har även pratat med habiliteringen  och de använder och rekommenderar själva Wii till barn som beöhver lite extra koordinationsövning samt motoriska aktiviteter.

Efer första eftermiddagen var Wii ett mycket lyckat inslag för hela familjen.

Dela:
 • email
 • Twitter
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Ping.fm
 • LinkedIn
 • MySpace
 • RSS

Comments

One Response to “WEP och WAP”

 1. Mountain Bike
  juni 21st, 2010 @ 19:34

  Looove mtb. :) Who do you think will win the World Cup?

Leave a Reply

 • Kategorier

 • Senaste kommentarer

 • Senaste inläggen

 • Similar Posts

 • Arkiv