Notes from the Esker

drpeel's blogg : geocaching, musik, konst, mtb m.m.

Nynäshamnsrunda

Posted on | oktober 20, 2010 | 2 Comments

Krissedan, Nynäshamn. Vy. Foto: drpeel

Söndagen den 17/10 runt 9-tiden på morgonen drog vi iväg, tre geocachare från Södertälje, på en geocachingtur med slutmål Nynäshamn. Krissedan aka Peter hade kommit upp med idén om att åka iväg på en gemensam tur och LadyBC aka Barbro var också tillfrågad och intresserad av denna gemensamma tur. Efter lite mailande om vart och när så kom vi fram till denna söndag. Det visade sig vara ett riktigt bra val. Det var visserligen -2 grader när jag klev upp men det var klart och fint väder och resten av dagen bjöd på strålande solsken.

LasyBC, Krissedan & drpeel, Brinkbäckens ravin. Foto: Krissedan (självutlösare)

Siktet var inställt på Nynäshamn och vi hade naturligtvis kollat ut lite cacher efter vägen. Första stopp blev Rosenhill som LadyBC inte hade loggat. Jag och Krissedan tittade på när hon snabbt och smidigt loggade den. Det var relativt muggelfritt vid vårat besök.

Nästa anhalt blev Earthcachen Ravinen Brinkbäckens Naturreservat GC2FGQZ. En liten strapatsrik vandring i djup och väldigt brant bäckravin. Det var ingen enkel promenad bland alla fallna träd och branta terräng  med lerigt underlag men verkligen en häftig upplevelse. Efter att ha dokumenterat det som krävs för loggning så begav vi oss tillbaka till bilen. Nästa stopp blev en drive-in cache vid Holmfast Kvicksson GC1CRDV som vi snabbt loggade och for vidare mot lite mer krävande Hin Håles Trädgård GC200PJ. En cache som haft 4 besök på ett år och D3 T3,5 och med namnet Hin Håles Trädgård lockade ju till ett försök.

LadyBC loggar Hin Håles Trädgård. Foto: Krissedan

Efter att ha bestämt vilken ställe som var bäst att korsa bäcken var det inte några större problem med att vandra fram till denna. Det var ganska torrt i branterna och väl på plats så drog LadyBC fram cachen snabbt.

Nu begav vi oss vidare på vår färd mot Nynäshamn och på vägen stannade vi vid fina Sorunda GC5CEE, en cache från 2002 och Rangsta brygga GC5E14 även det en cache från 2002 med väldigt fin utsikt över bl a Mörkö.

Rangsta Brygga. Vy från cachen. Foto: Krissedan

Vi loggar Sorunda. Foto: Krissedan

Nästa delmål på resan var Stora Vika – moderna ruiner GC11TRV som var en riktig höjdare. Rätt krävande promenad upp på berget i jobbig terräng, men utsikten över nejden och den gamla betongfabriken var värd varenda fotsteg. Här höll vi på att fota och gick runt och bara njöt av omgivningarna. Vi gick trappen ned till fabriksområdet med det var väl förseglat och kanske var det tur det för annars hade vi inte kommit vidare på flera timmar. Det fanns verkligen häftiga miljöer att uppleva och fota. Eftersom grinden var stängd och vi inte ville klättra över taggtrådsstägnsel så var det långa vägen tillbaka till bilen.

LadyBC och Krissedan, Stora Vika. Foto: drpeel

Övergivna betongfabriken i Stora Vika. Foto: LadyBC

Krissedan Stora Vika. Foto: LadyBC

drpeel Stora Vika. Foto: Krissedan

LadyBC Stora Vika. Foto: Krissedan

Spännade byggnader i Stora Vika. Foto: Krissedan

Cementeterat stängsel i Stora Vika. Foto: LadyBC

Nu började det kurra i magen och vi hade siktet inställt på Lövhagen. På väg till Lövhagen så var Krissedan ivrig på lite fler cacher och när vi hade bara ett par meter till en cache längs med vägen så stannade vi och letade. Kungaautografer 1: Oscarsbron GC1EK85 var cachen och som vi letade. En stenmur där cachen förmodligen låg långt ned någonstans. I brist på mat och tålamod fick vi ge upp denna och begav oss till Lövhagen för lite välbehövlig lunch. Efter lunchen tog vi sikte på närmsta cache och det var Lövhagen GC1QMXH som snabbt och lätt hittades och loggades. Nu begav vi oss ut mot Knappelskär för dagens andra Earthcache, men först var vi tvungna att deala med lite aliens vid Knappelskär, Nynäshamn GC1F60B. Väldigt fint här ute. Vi fotade och njöt av den fina utsikten. Nu var vi sugna på att besöka Earthcachen Knappelskärsgrottan. Knappelskärsgrottan GC24GWF. Väl på plats funderade vi på bästa sätt att ta sig ned och in i grottan. Krissedan tog sig ned yttervägen och jag och LadyBC hasade oss ned samma väg. Verkligen häftigt ställe. Här blev vi också kvar en stund för fotograferande och bara njuta av havet.

Krissedan fotar vid Knappelskär. Foto: drpeel

LadyBC loggar Knappelskär, Nynäshamn. Foto: drpeel

drpeel och LadyBC på väg ned mot Knappelskärsgrottan. Foto: Krissedan

Krissedan i Knappelskärsgrottan. Foto: LadyBC

LadyBC och drpeel i Knappelskärsgrottan. Foto: Krissedan

Nu planerade vi om vår rutt lite och vi ville ta lite cacher runt fina Strandvägen. Vi var dock tvugna att åka runt ett varv för att komma från början eftersom det är enkelriktat. På väg till bilen passade vi på att logga Kanotrampen GC21ME7. Sedan åkte vi iväg runt och ställde in oss på att försöka ta Uggleberget GC21NZZ. Det blev en rundåkning och parkerande på tvivelaktig plats innan vi begav oss ut på liten skogspromenad. Cachen hittades efter lite letande. Nästa cache på resan blev ett dubbelfynd. Nynäs havsbad GC22341 som var en p-plats nu som tidigare varit en tågstation. Här drog Krissedan och LadyBC simultant fram varsin påse med en liten burk i. Det visade sig finnas två burkar på denna cache av någon orsak. Nästa cache på turen visade sig vara en riktig höjdare, UTSIKTSTORNET GC21K5G. Ett gammalt vattentorn som byggts om till utsiktstorn. Cachen plockades snabbt och sedan gick vi upp i tornet och möttes av en bedårande utsikt åt alla håll.

Nu skulle vi fortsätta vårt andra varv på Strandvägen och första anhalt blev multicachen Fartbegränsning GC21PRD. Enligt de uppgifter vi samlat in så blev det en rejäl promenad rakt uppåt i brant terräng. När vi kom fram till nollpunkten visade det sig att vi räknat rätt för där kunde vi plocka fram en burk.

Krissedan och LadyBC på cachejakt. Foto: drpeel

Naturgym var en multi vi inte gick i mål med. Men lite träning längs vägen blev det. Foto: Krissedan

Nästa stopp på denna väg med fantastiska vyer var Strand GC21QCH där det tydligen funnits en restaurang som för länge sedan brunnit ned. Efter strand nere vid havsnivån var det dags för Vy! CC5F03 som krävde en hel del kartande uppför berg, cachen ligger på ca 27 möh så det är inte så högt, men terrängen är brant och stundtals krävande. Efter denna så kom två stycken micro i staket cacher Havsvattenstånd GC21X0A och Strandvägen Nynäshamn GC1T1M5 där vi i princip stannade bilen och stack ut armen. Fina cacher och fin utsikt var det i alla fall och skönt att kunna varva terrängkrävande med lite lättloggade cacher. Variation är bra. Redan innan resan hade vi försökt lösa lite mysterys och nu hade vi en efter vägen som vi löst. Navigare necesse est GC25GGV var löst och skulle bara loggas. Vi hade märkligt svårt att få rätsida på nollpunkten på denna, våra GPS:er snurrade rejält men till slut så fick vi syn på cachen. Nu hade solen gått ned och skymningen börjat falla. Då passade det fint för oss att ge oss på Spökstigen GC1HG7T som är en mörkercache med reflexer. Det var en riktig höjdare att följa reflexerna för att till slut finna burken och ”arrangemanget” på slutplatsen.

Fina vyer i Nynäshamn. Foto: Krissedan

Krissedan i Utsiktstornet. Foto: drpeel

LadyBC i Utsiktstorn. Foto: drpeel

Nu var det dags att bege sig hemåt för vår del. 21 loggade får anses som väl godkänt när man loggar bl a 2 earthcacher, 2 mysterys och 1 multi samt en del andra tidskrävande cacher.

Vi avslutade med en reflexerad mörkercache. Riktigt coolt. Foto: drpeel

Dela:
 • email
 • Twitter
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Ping.fm
 • LinkedIn
 • MySpace
 • RSS

Comments

2 Responses to “Nynäshamnsrunda”

 1. Wellners
  oktober 21st, 2010 @ 14:14

  Ni verkar ha haft en riktig toppendag. Jag och killarna tog ungefär samma sväng när vi var i Nynäs.

 2. drpeel
  oktober 24th, 2010 @ 23:24

  Vi hade en toppendag, verkligen trevligt att cacha i Nynäshamn även om vi bara tog hälften av vad vi hoppades hinna med. Men perfekt höstväder gjorde det till en fantastisk dag.

Leave a Reply

 • Kategorier

 • Senaste kommentarer

 • Senaste inläggen

 • Similar Posts

 • Arkiv