Notes from the Esker

drpeel's blogg : geocaching, musik, konst, mtb m.m.

OpenCaching

Posted on | december 8, 2010 | No Comments

Sedan en tid tillbaka har en ny webplats presenterats som en geocachingsajt. Det är OpenCaching.com som drivs av Garmin och tillkomsten kan ha att göra med oliktänkande om hur geocaching ska bedrivas som då förmodligen är i strid med vad Groundspeak’s Geocaching.com tycker. En tydlig skiljeaktighet är bl a Garmins lansering av deras så kallade Chirp. Ett GPS-chip som kan användas som delsteg eller likande vid bl a geocacher. Det som är speciellt med Chirpet är att det bara är kompatibelt med ”nyare” Garmin GPS:er. Jag kan inte alla turer som ligger bakom det ena eller andra om Garmins steg att särskilja sig och skapa OpenCaching.com, så jag låter fakta i fallet ligga löst och det får ni som är intresserade av söka själv. Ett tips är Groundspeak’s Forumsajt. EDIT 20101213: Geocaching free for all. och ett annat blogginlägg som rör opencaching.com kontra gc.com

OpenCaching.com från Garmin

Sedan något år tillbaka finns ju även den ”öppna” och ”fria” opencaching.se. En sajt som sällar sig under opencachingkonceptet, det finns fler länder som skapar egna opencachingsajter. Dessa framställer sig som icke kommersiella alternativ till existeranade cachelistningstjänster. Opencaching.se är en del i ett nätverk av andra lokala opencachingservrar. Garmin’s OpenCaching.com hör inte till dessa och måste ses som ett kommersiellt alternativ ändå. Opencaching.se och (opencaching.de, .eu, .co.uk, mfl förespråkar en friare uppsättning regler för hur man får skapa och utforma geocacher om man jämför med geocaching.com. OpenCaching.com skriver dock att de tycker att geocaching ska vara så fritt och öppet som möjligt så därför är det enda som krävs för att kunna gå med i opencaching.com en dator med internetuppkoppling. That’s it, inga kostnader, medlemsavgifter eller betaltjänster (förutom hårdvara i vissa lägen då Chirp och Garmin GPS krävs :) )

Opencaching.se

Om man nu tittar närmare på OpenCaching.com så slås jag lite över enkelheten i negativ bemärkelse. Det är förvisso en betaversion men den ser lite ”fattig” ut. Det finns inte många cacher i Sverige ännu upplagda och i Stockholmsområdet får man söka sig till Uppsala för att hitta närmaste cacher.

Geocaching.com "The original"

Översättningen är också lite halvdålig och jag hade velat ha möjlighet att själv välja vilket språk som ska gälla. Att rubriken ”Dölj” innebär instruktioner för hur man ska ”Gömma” en cache är ett i raden av dåliga översättningar. Det finns vad jag kan se bara en kartvy som man får fram om man söker på ort, postnummer eller landmärke.  Söker jag på postnummer 15243 (mitt postnummer i Södertälje) hamnar jag i Heidelberg i Tyskland. Landmärke vet jag inte riktigt vitsen med men söker jag på Globen kommer jag till kartan över Globenområdet så det är väl så man ska söka av någon konstig anledning.

OpenCaching.com Target

Jag hade gärna sett en lista över cacher och lite mer valmöjligheter för att filtrera fram vad man vill se. Nu är jag medveten om att detta är en beta och att det i dagsläget inte finns så mycket cacher i Sverige ännu så det kan ju bli bättre. Den stora frågan är väl ändå om det behövs en ny cachingtjänst. Jag har inte undersökt globalt hur det ser ut på de lokala ickekommersiella opencachingsajterna men om jag tittar på den svenska Opencaching.se /no så har intresset varit rätt begränsat och antal cacher växer inte i någon rasande takt, idag drygt 200 aktiva cacher. Lokalt på vissa ställen verkar opencaching.se populärt men inte över landet i stort. Opencaching.se kan kanske användas för att skapa cacher som inte längre tillåts av Groundspeak’s geocachingregler. Vad jag kan se på Garmin’s OpenCaching.com så finns det bara ”Vanlig”, ”Multi” och ”Pussel” alltså inga andra alternativ som kan locka till nya cacher.

Som jag ser det finns inget direkt behov av en OpenCaching.com, om de inte har någon mer funktionalitet eller någtot annat som bidrar i positiv utveckling till geocachingen. Det är väl ungefär samma åsikt jag har om opencaching.se eftersom jag inte ser något direkt mervärde i att skapa fler geocachingaktörer på marknaden. Det blir bara mer omständligt att administrera som geocachare och ska man slå ihop allt i sin statistik eller ska man dela upp det per tjänst. Kanske är så att jag är tråkig oc h gammaldags, men jag är rätt nöjd med geocaching.com och den uppsättning med cacher och cachetyper som finns där. Än en gång, det jag saknar hos opencaching.se och opencaching.com är just mervärdet, vad tillför de för mer funktionalitet och upplevelse, inget alls vill jag säga, i alla fall i dagsläget.

Garmin

Dela:
 • email
 • Twitter
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Ping.fm
 • LinkedIn
 • MySpace
 • RSS

Comments

Leave a Reply

 • Kategorier

 • Senaste kommentarer

 • Senaste inläggen

 • Similar Posts

 • Arkiv