Notes from the Esker

drpeel's blogg : geocaching, musik, konst, mtb m.m.

Anteckningar från förr

Posted on | juni 18, 2011 | 1 Comment

Nyligen hittade jag en kasse med mina gamla dagböcker när jag höll på att leta efter något helt annat. Jo jag skrev dagböcker under en ganska lång period i mitt liv. Jag fick en dagbok, Gröngölingarnas dagbok, i julklapp 1977 och från och med 1/1-1978 började jag skriva. Det var inga långa uttömmande skriverier utan mer lite kortfattat vad som hänt under dagen och vad jag gjort. Det smått fantastiska i det hela är att jag i princip skrev något varje dag, ända fram till 1992. Dvs i 14 år har jag daligen antecknat mina göromål. Från 10 års ålder upp till 25.

Dagböcker

Är själv rätt imponerad att jag var så idogen och höll på år ut och år in. Jag minns det väl att året jag låg inne i lumpen skulle bli knepigt att skriva och så varje dag eller över huvud taget alls. Jag smusslade lite men en gång när jag skrev var det några kompisar som undrade vad jag gjorde. Skriver dagbok sa jag. De blev begeistrade och började själva plita ned anteckningar dag för dag.

Det är idag rätt spännande (eller ibland rätt intetsägande) att gå tillbaka till en viss dag och läsa vad jag pysslade med den dagen. Man får en återkoppling till sin uppväxt, tonårstid och vägen in i vuxenlivet på ett otroligt sätt.  Det är ibland en del tankar och idéer som jag präntat ned men oftast krasst vardagliga saker. Ett för mig otroligt spännande och viktigt tidsdokument.

Vad hände då?

16/6 1982

”Idag var jag på stan med L sen spelade vi fotboll och sen cyklade vi lite sen på kvällen spelade jag fotboll med J. VM FOTBOLL Algeriet-Västtyskland 2-1 !!!! Spanien-Kuwait 1-1 !!! ENGLAND-FRANKRIKE 3-1″

Jag har skrivit av texten helt ordagrant utan korrigering förutom att jag bytt ut namnen till begynnelsebokstaven på respektive kompis namn.

17/9 1986

”UBÅTSSPANING (vi kommer åka långt en 40 mil kanske)

Imorse gick vi upp 6 jag gick upp direkt vi flyttade bilarna från flaggstången. Kl 13:00 stod vi klara att åka. Vi åkte 13:25 åkte Svappavaara hämtade upp material sedan Vittangi hämtade ammunition sedan åkte vi ner mot Piteå. Jag körde 4 1/2 timme sedan tog L över. Då pajade bilen totalt. Kokade troligtvis topplockspackningen. Vi fick lämna bilen på en P-plats och stuva in grejerna på lastbilen och tränga ihop oss hos PI2 och Staben. Sedan 22:16 var vi nere i Piteå.  Några stack ut till ön i båt. Vi fick åka bil till våran o-plats. Där hade vi dubbelpost i ett ovärn och tittade ut på farled. Jag och C sov i 20-bilen T i ett 20-tält, resten bodde i en lada.”

16/6 1990

”Imorse sov jag rätt länge. Vi var ut med katterna ett tag. Handlade sedan åt vi. Jag började jobba på häktet kl 17:00. Jag hade vakennatt. Tittade på fotbolls VM.  Det var rätt jobbigt att vara vaken hela natten.”
Ja det var några axplock från olika år och datum i mitt liv. En gång nedtecknat nu återfunnet och läst.

Dela:
 • email
 • Twitter
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Ping.fm
 • LinkedIn
 • MySpace
 • RSS

Comments

One Response to “Anteckningar från förr”

 1. Syrran
  juni 19th, 2011 @ 21:44

  vad härligt att hitta. Jag har också små fickalmanackor kvar med korta anteckningar från hela tonårstiden… jättekul att läsa när man själv har tonåringar hemma :) :)

Leave a Reply

 • Kategorier

 • Senaste kommentarer

 • Senaste inläggen

 • Similar Posts

   None Found
 • Arkiv