Notes from the Esker

drpeel's blogg : geocaching, musik, konst, mtb m.m.

Sommarrapport 2: Kalla Kriget

Posted on | juli 23, 2011 | No Comments

Efter skön avkoppling i stugan med varmt och soligt väder och mycket lek och bad så bestämde vi en dag att vi skulle göra ett besök vid Femörefortet. Denna fram till 2003 hemliga försvarsanläggning har varit uppe på tapeten som resmål ett antal år. Nu blev det äntligen av. Jag som gammal Lapplandsjägare har ju och hade inte mycket koll på Kustartelleriet så det var väldigt spännande att få besöka detta atomsäkra bergrum med kanonpjäser som skulle försvara infarten till Bråviken. Som geocachare har man ju besökt några militära bergrum men detta var intressant och annorlunda eftersom det var fungerande el så allt var belyst och fint.

Femörefortet var en del av batteri OD som skulle försvara Bråviken. Vi var hela familjen samt barnens mormor och morfar som besökte denna anläggning.

Entre Femörefortet

7,5 cm tornpjäs m/57 med räckvidd 13 km

Samma pjäs i annan vinkel

Periskop och radarantenn

Ner i berget

Hjälm

Familjen beundrar interiörerna

Välbekanta sängar och sängkläder, men radion?

Missil

Väskyltar nere i bergrummen

Kommunikation

Sonen blickar efter fiendeskepp

+20 m ner i bergrummet och så nära som 8 m från ytberget i topp.

Ammunition

Ammunitionstransport upp till kanonen

Ammunitionslådor

Tyvärr så blev det inte så mycket tid över till geocaching när vi var här. Eftersom jag är den enda passionerade geocacharen i sällskapet och efter besöket var det hungriga barn m.m. som behövde utfodras så geocachandet fick stryka lite på foten. Jag får nog göra ett återbesök på platsen och plocka lite cacher.

Dela:
 • email
 • Twitter
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Ping.fm
 • LinkedIn
 • MySpace
 • RSS

Comments

Leave a Reply

 • Kategorier

 • Senaste kommentarer

 • Senaste inläggen

 • Similar Posts

 • Arkiv