Notes from the Esker

drpeel's blogg : geocaching, musik, konst, mtb m.m.

Sol, vind och vatten

Posted on | februari 16, 2009 | No Comments

Icke förnyelsebar energi

Icke förnyelsebar energi

Har länge gått och funderat på det här med miljövänlig el. Det ringer försäljare och vill få mig att ”sänka” mina elkostnader genom att teckna avtal med just dem. Om jag frågar om deras miljötänk så så får man svävande svar som att självklart har de ”grön” el trots kolkraftverk i utbudet.

I en radiointervju häromveckan med någon från energimyndigheten eller något sådant,  fick jag förklarat för mig att om man tecknar ett elabonnemang som är ”grönt” så betyder det inte att elen man får hem i stugan produceras av förnyelsebar energi som sol, vind eller vatten. Det kan lika gärna vara kolkraftverk eller kärnkraftverk. Det man gör är att man betalar för att elbolagen för de pengarna (hur man nu kan kolla det?) satsar på utvecklingen av förnyelsebar energi.

Vi har Telge Energi som marknadsför sig som ”miljö” bolag, men i själva verket kan den el vi förbrukar vara producerad genom Vattenfalls kolkraftverk i östra Tyskland.

Rent tekniskt skulle elbolagen inte kunna lösa leverans av olika typer av el till olika hushåll. Det säger ju sig självt. Det handlar mer om vilken typ av energistrategi man vill vara med och supportera. Vad man sedan förbrukar är strunt samma.

Dela:
 • email
 • Twitter
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Ping.fm
 • LinkedIn
 • MySpace
 • RSS

Comments

Leave a Reply

 • Kategorier

 • Senaste kommentarer

 • Senaste inläggen

 • Similar Posts

   None Found
 • Arkiv