Notes from the Esker

drpeel's blogg : geocaching, musik, konst, mtb m.m.

Kommunikation med förhinder

Posted on | november 4, 2010 | 2 Comments

Kommunikation är ett otroligt stort och brett ämne. Allt vi gör handlar om kommunikation i någon form. Det krävs inte ens någon annan än en själv för att kommunicera om man räknar kommunikation så som att prata/tänka med sig själv. Kommunikation är med andra ord ett mycket stort begrepp. Det kan vara det talade språket, bildspråk, kroppsspråk,  tecken och formspråk. Vi har även medierna radio, tv, internet och andra kanaler som  brev, böcker, konst och musik. Ja, kommunikation är något verkligen stort och komplext, men en otroligt viktig del av våra vardagliga liv.

Anledningen till mitt inlägg om kommunikation beror på att jag har en son med bl a grav språkstörning. Det är bara en del av hans diagnos, men jag väljer att inte här gå in djupare på helhetsbiten utan koncentrerar mig på kommunikationsbiten. Det räcker gott och väl.

Just nu går jag en teckenkurs, inte för att lära mig teckenspråket, utan för att lära mig tecken som stöd inom ramen för TAKK, Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation.

Tecknet för, ja vadå?

Eftersom min son lider av en grav språkstörning i kombination med en helkroppslig dyspraxi så hjälper det ju inte bara med tecken som stöd för en bra kommunikation utan vi jobbar även med bildstöd. Vi har från Habiliteringen fått datorprogram för både bildstöd (Boardmaker) och för tecken (Bildbas Tecken med Ebba Editor) för att själva kunna skapa det bild och teckenmaterial vi känner vi behöver.

Teknet för buss, jamenvisst

Det är en spännande utmaning att lära sig tecken. Det krävs en hel del övning för att få tecknen att sitta. Det känns ändå som om det fastnar en del ändå. Bildstödet är lite svårare att veta hur man ska använda. Vi har olika laminerade bildkartor som stöd för kommunikation, en med mat och köksbilder i köket, en med bad, dusch och toalettrelaterade bilder på toa. Sedan har vi ett antal spiralblock (i miniformat) som är meningen att sonen ska kunna ha med sig och kunna använda vid olika situationer.

Bildstödsbilder som i Boardmaker

Det stora problemet och den verkliga utmaningen är att han pratar jättemycket och han ”förstår” inte att alla andra inte förstår honom. I hans värld är alla andra rätt konstiga. På grund av hans helkroppsliga dyspraxi ihop med orala dyspraxi så försvårar det alla typ av kommunikationsstöd för honom. Den orala dyspraxin hämmar uttalet och den kroppsliga dyspraxin hämmar motoriken viket gör det svårt att viljemässigt styra sina rörelser i rätt ordnining. Samtidigt konstaterar man att han är väldigt ”normal” och har inte alls samma svårigheter som t ex en CP-skadad person. Min sons problem syns inte så mycket på utsidan utan märks tydligare vid tal och i vissa motoriska rörelser.

Dela:
  • email
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Ping.fm
  • LinkedIn
  • MySpace
  • RSS

Comments

2 Responses to “Kommunikation med förhinder”

  1. hebb
    november 28th, 2010 @ 22:12

    Svar på frågan: tecknet betyder ”tåg”. Borde jag veta som jobbar på dövas förening.

    Mina föräldrar är döva. I morgon ska jag lyssna på ”teckenspråkets guldår” som är en studiecirkel-föreläsning med Lennart Andersson i Göteborg.

  2. drpeel
    november 30th, 2010 @ 22:16

    Å sjutton, jobbar på dövas förening och har döva föräldrar, då bemästrar du teckenspråk rätt bra med andra ord. Jag tycker det är väldigt intressant att lära sig tecken även om jag bara lär mig ett mindre antal (några hundra) för att förbättra kommunikationen med min son. Tåg var ju rätt svar och ingen större match för dig :)

    Nu är min teckenkurs slut för denna gång och jag ska börja utöva och öva, vilket är svårt men som sagt väldigt intressant.

Leave a Reply





  • Kategorier

  • Senaste kommentarer

  • Senaste inläggen

  • Similar Posts

      None Found
  • Arkiv