Notes from the Esker

drpeel's blogg : geocaching, musik, konst, mtb m.m.

Året som gått (feat. Årets Top 10: Bäst musik 2010)

Posted on | december 31, 2010 | No Comments

Nyårskrönika är väl att ta i, men en liten sammanfattning av 2010 ska jag ge mig på. Vad är det då som har hänt. Ja, vi kan ju börja med mitt beslut i slutet av januari att sluta snusa, krocken med bilen, motionsrundorna med cykeln, invigd i Androidvärlden, varit med och hostat geocachingevent, slagit personliga rekord inom geocachingen med mera.

I januari bestämde jag mig för att sluta snusa. Det gick relativt smärtfritt. Jag använde inga som helst hjälpmedel som nikotinplåster eller tuggummi, det fungerade ändå med mycket vilja. De första två veckorna var de värsta. Under de nu 11 snusfria månaderna så har det gått väldigt bra. Det är i vissa situationer som det stundtals känts jobbigt.  Det stora negativa med snusslutandet är nog viktuppgången som kommit under andra hälften av året. Plus 14 kilo har jag lagt på mig. Inte så konstigt då jag inte ”rört” på mig nämnvärt sedan i somras.

Veckan efter snusslutandet så krockade jag med bilen. Jag hade precis hämtat dottern på dagis och var på väg hem. En idiot trotsade lämna företräde och svängde ut mitt framför mig. Inga personskador men dottern blev chockad av händelsen ändå. Efterspelet som blev ledde till att jag var utan bil i en och en halv månad. Trafikförsäkringsföreningen gick in eftersom motparten saknade bilförsäkring och reparationen av bilen blev av till slut. Positivt under den billösa perioden var att jag promenerade till och från jobbet. Tog en hiskelig tid, men gratis motion och frisk luft var värt det.

Under april och fram till i augusti ägnade jag mig åt en del cyklande. Jag letade efter en trevlig och bra motionsrunda för mountainbike. Jag ville ha variation av skogsstigar, grusvägar och vanliga vägar. Efter lite olika testrundor fastnade jag för en runda som gav rätt bra variation. Den rundan var på knappt 2 mil. Lite för kort för förbränningscykling, men ändå rätt utmanade eftersom vissa sträckor var rätt terrängkrävande.

Geocachingen då. Jo, 2010 var ett mycket bra och utvecklande geocachingår. Jag har loggat fler cacher än någonsin detta år och jag har även varit med och anordnat ett geocachingevent, Nationaldagscaching i Södertälje, samt deltagit på ett par. Under året har jag träffat många nya och trevliga bekantskaper i och med geocachingen.

Ny telefon har det blivit under året också, en Androidtelefon. HTC Desire. Det är en telefon jag är otroligt nöjd med. Androidgränsnittet är betydligt bättre än de Windows Mobile versioner jag kört tidigare ver 5 och 6.

Sommaren 2010 spenderades en hel del ute vid Lilla Tallbacken. Vi köpte också årskort till Kolmårdens Djurpark eftersom stugan bara är ca 2 mil därifrån. Några besök så har man tjänat in den slanten. Det blev med andra ord ett antal besök på djurparken. Men det var roligt och man kunde koncentrera sig på vissa saker vid de olika besöken.

Sommaren bjöd på mycket värme och sol och det började tryta i vattenreserverna ute vid stugan. Men i slutet av sommaren kom regnet och då kom det rejält.

Hösten innebar att Camilla började studera igen och Linus började på sin nya skola och Oliver flyttade in från paviljongen in till Årsbokens förskola, så det var många omställningar och nya rutiner.

Hösten har gått fort och vintern kom tidigt. Nu i julhelgen som har vi försökt varva ned och njuta av den ledighet vi haft.

Bäst musik 2010?

Det känns lite som om 2010 varit ett mellanår i mitt musiklyssnande, men det har ju funnits ett och annat riktigt bra. Här är ett försök till lista:
Hela listan i Spotify här

Johnossi – What’s the Point (från album: Mavericks 2010)
Johnossi, härlig energisk pop-rock med just fokus på energi. Snyggt, starkt och bra.

Tame Impala – Solitude Is Bliss (från album: Innerspeaker 2010)
Fantastisk psykedelisk pop i en ny och fräsch men ändå lite ”retro” stil. Gillas skarpt.

Bombay Bicycle Club – Rinse Me Down (från album: Flaws 2010)
Akustiskt och lite lågmält, men helt underbara små låtar.

Sleigh Bells – Kids (från album: Treats 2010)
Distade gitarrer, boomboom bass groove and a little heavy drums och lite cheerleading på det. Oslagbart.

Magnetic Man – Mad – Promo Version (från album: Magnetic Man 2010)
Elektronisk musik som berör en smula. Intressant och innovativt. Älskar att det finns folk som gör sådan här musik.

LCD Soundsystem – One Touch (från album: This is happening 2010)
LCD Soundsystem gör igen en mycket bra skiva. Denna lite ruffigare och skevare än senaste skivsläppen. Postivt.

Girls – Heartbreaker (från EP: Broken Dreams Club 2010)
Härlig drömsk pop med lite trashkänsla.

Håkan Hellström – Saknade te havs (från album: 2 steg från paradise)
Har tidigare inte gillat Håkans musik så där vansinnigt. Men i och med denna skiva tycker jag han funnit ett nytt lite mer sansat och inte så gymnasialt sound och denna skiva är helt klart underbar.’

David Byrne & Fatboy Slim feat. Nicole Atkins – Solano Avenue (från album Here Lies Love 2010)
Årets kanske konstigaste skivsläpp och samarbetsprojekt någonsin. David Byrne från Talking Heads tillsammans med Fat Boy Slim gör en skiva med Imelda Marcos (fillipinska diktatorns fru som blev känd för det osannolika antalet skor hon hade) som tema och bjuder in alla möjliga sångerskor/sångare som Sharon Jones, Cyndi Lauper, Tori Amos, Martha Wainwright, Natalie Merchant m fl m fl.

Glasser – Mirrorage (från album: Ring 2010)
Härligt annorlunda. Får mig att tänka lite på Björk och Sugarcubes. Sköna låtar och skön sång. Feelgood!

BONUS:

Kan ju inte bara släppa en top 10 årsbästa utan att också ge en bonus, och här kommer den:

Surfer Blood – Fast Jabroni (från album: Astro Coast)
Ruffigt, röjigt, coolt, påminner om tidiga Joy Division och The Cure. Härligt!

Dela:
 • email
 • Twitter
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Ping.fm
 • LinkedIn
 • MySpace
 • RSS

Comments

Leave a Reply

 • Kategorier

 • Senaste kommentarer

 • Senaste inläggen

 • Similar Posts

   None Found
 • Arkiv