Notes from the Esker

drpeel's blogg : geocaching, musik, konst, mtb m.m.

opencaching.se

Posted on | december 30, 2009 | No Comments

opencaching.se

opencaching.se

Sedan några veckor tillbaka har en ny nationell cachingsida med nationella databaser över Sverige dragits igång, opencaching.se. Det har varit en hel del heta diskussioner på geocaching.se hemsidas forum om geocaching.com’s amerikanska centraliserade och kommersiella drift och regelhållande där en hel del förespråkat en svensk variant av geocaching. Som det ser ut idag så är det ett företag som heter Groundspeak som håller i spakarna vad det gäller geocaching.com och dess databaser över geocacher globalt, det är mao utgångspunkten för all geocaching. Groundspeak har även andra tjänster och utbud. Det som retat en del är det regelverk som Groundspeak ganska odemokratiskt (och osvenskt) styr över och de riktlinjer de ger svenska reviewers (de som bl a godkänner nya geocacher) inom sina ansvarsområden. Flera krafter har verkat för att få en mer oberoende och ”friare” geocachedatabas med lite mer, kanske, friare regler. Opencaching som begrepp är inte nytt och det finns andra länder som har motsvarande nationella cachedatabaser, bl a Tyskland, Storbrittanien, Polen och Tjeckien.

Man kan diskutera huruvida detta är bra eller dåligt, det finns en del saker på minussidan, bl a travelbugs och geocoins samt att det som geocachare blir krångligare att bevaka och hålla koll på cacher i olika system. Det som är positivt är väl att cachers utläggning och utformning inte styrs från ett amerikanskt vinstdrivande företag utan ur mer ideella och engagerade entusiaster.

Jag registrerade mig på opencaching.se den 28/12, mest eftersom Stockholms Läns första OC cache placerades i Södertälje på Torekällberget den 24/12; OS000C Torekällberget – Kvarnen. Man kan ju inte undgå att logga en sådan cache. Cachen var trevlig och snyggt gömd och hittades på utomordentliga koordinater. Jag blev andre man att logga denna. Opencaching.se är verkligen inne i sin linda och det återstår att se om det blir succé eller inte. I dagsläget finns 22 cacher och 24 användare. Finns för egen del inte en cache inom rimligt avstånd förutom den jag loggat.

OS000C Torekällberget - Kvarnen. STF efter Sundins

OS000C Torekällberget - Kvarnen. STF efter Sundins

Jag ser opencaching.se som ett extra tillskott till geocaching.com, min huvudsakliga inriktning kommer ligga inom gc.com och sedan tar jag opencaching.se som en extra bonus, det är ju trots allt alltid roligt att leta efter geocacher.

Dela:
 • email
 • Twitter
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Ping.fm
 • LinkedIn
 • MySpace
 • RSS

Comments

Leave a Reply

 • Kategorier

 • Senaste kommentarer

 • Senaste inläggen

 • Similar Posts

 • Arkiv