Notes from the Esker

drpeel's blogg : geocaching, musik, konst, mtb m.m.

Ska vår son betala priset för kommunens brister

Posted on | maj 4, 2011 | No Comments

Skolverket som central förvaltningsmyndighet ska styra, stödja, följa upp och utvärderar kommuners och skolors arbete med syftet att förbättra kvaliteten och resultaten i verksamheterna. Skolinspektionen har ansvar att utföra inspektionerna för att utvärdera om skolorna följer skollagen.

Skolinspektionen har kommit fram till att det finns brister i kommunernas utredningar angågende särskoleplaceringar. Rent generellt finns det på vissa områden helt avsaknad av eller kraftigt bristande utredningar. Den pedagogiska utredningen är enligt Skolinspektionen det område där det brister mest.

För ett tag sedan har Skolinspektionen gjort ett antal djupare inspektioner på skolor bl a i Södertälje Kommun och kommit fram till att det dels finns barn som är placerade i särskola men som inte hör hemma där. I dessa inspektioner har man sett stora brister i kommunernas utredningar angående särkskoleplaceringen. Vår son som är placerad i särskola har nu blivit föremål för ifrågasättande av utredningens kvalitet. Skolinspektionen har sett brister i delar av utredningen.

Detta har lett till att kommunen i samarbete med skolan vill göra om alla utredningar, pedagogisk, medicinsk och psykologisk utredning. Detta baserat på att Skolinspektionen kräver detta. När jag pratar med Skolinspektionen så säger de att de inte alls kräver in alla utredningar utan bara kompletteringar där det finns brister.

Nu har vi som föräldrar ägnat snart en veckas tid åt att ringa Skolverket, Skolinspektionen, Södertälje Kommun, Skolan och få någon rätsida på vad som egentligen gäller. Tydligen har kommunen helt och hållit brustit i informationen till oss som förälrdar och man har inte kunnat säga vad det är för brister i utredningen trots att man har allt material. Vi har nu själva fått kämpa för att få ut materialet från Skolinspektionen så att jag kan sätta mig in det. Det är inte vår uppgift som föräldrar att behöva göra detta men eftersom vår son skulle betala det tunga priset genom att behöva gå igenom mycket omfattande och krävande utredningar på nytt så vill vi göra allt som står i vår makt för att han ska slippa dessa utredningar just nu.

Sist en sådan här utredning gjordes stod han i princip still i utvecklingen (skolmässigt) under en hel termin. Det är klart att det ska utredas om det finns barn som inte hör hemma i särskolan och att dessa barn inte heller ska placeras där. När det gäller vår son så har han tidigare gått i grundskola (med specialinriktning) men ändå under den allmäna läroplanen och det fungerade inte.

Om nu Skolverket och Skolinspektionen anser att kommunen brister så fatalt i sina utredningar ska då min redan utredningsförstörda son få betala priset för detta. Det är inhumant och mycket illa.

Dela:
 • email
 • Twitter
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Ping.fm
 • LinkedIn
 • MySpace
 • RSS

Comments

Leave a Reply

 • Kategorier

 • Senaste kommentarer

 • Senaste inläggen

 • Similar Posts

   None Found
 • Arkiv