Notes from the Esker

drpeel's blogg : geocaching, musik, konst, mtb m.m.

Vad är konst!

Posted on | februari 16, 2009 | No Comments

Vad är konst av Ernst Billgren

Vad är konst av Ernst Billgren

Vad är konst. Det är en stor fråga. Jag har inte läst Ernst Billgrens bok, men det är inte huvudsaken här just nu. Jag ville bara kommentera de senaste i raden märkliga ”konstprojekt” som kommit från Konstfack. Som amatörkonstnär, målande sådan eller ja, skapande i någon form, så är det alltid intressant att beskåda konst. Det är oerhört svårt att avgöra vad som är konst. För om man säger att något inte är konst, så gör man det utifrån sin egen föreställning om vad konst är. Konst kan vara i stort sett vad som helst. Det är mera framställningen, inramningen eller rent av rubriksättningen av ”verket” som avgör om det som framställs utifrån konstutövarens intentioner om huruvida det ska uppfattas som konst eller inte. Sedan vad folk eller experter tycker är subsidiärt och i konstutövarens hänseende totalt ovidkommande. Eller nästan i alla fall. Det är ju ändå i många fall reaktionen som är ”betalningen”.

Om man tittar på den konstfacksstudent som fejkade ett självmordsförsök för att bli intagen som akut psyksjuk så är det få människor som kan skriva under på att det är konst. Det får folk att rasa. Oskyldiga, hårt arbetande inom polis och psyksjukvård blir ofrivillga deltagare i ett konstprojekt i en konstart som få känner till. Är det konst. Jag själv har svårt att ta till mig just denna typ av konstutövning. De hävdar att man måste tänja gränser och projektet gick ut på att testa psykakutens kompetens inom konstens ramar. Visst konsten ska utmana och riva upp känslor. Det har den alltid gjort. Men jag är tveksam till sättet som detta projekt är genomfört. Det handlar ändå om att ha upptagit ovärderlig tid och kraft från arbetsgrupper som just inte har tid och resurser över till att ”leka” psyksjuk.

Nu senast med den konstfackstudent som vandaliserade en pendeltågsvagn genom att klottra ned den med sprayfärg. Eleven krossade även rutor i sin framfart. Där har konstprojektet fallit från utmanande och provocerande till rent ligistdåd. Detta har hundratals (tusentals) ungdomar haft som vardagshobby i mer än 20 år i sverige och snart 40 år i världen. Inte på något sätt vidgande av några konstnärliga gränser.

Hörde en intervju på radio där en konstfackelev berättade att han var glad att han inte hade ”Konstfack” inbrännt i pannan. Hmmm det kanske vore idé till nästa examensarbete, bränna in ”Konstfackelev” i pannan på alla elever. Då kan man ju lätt avgöra nästa gång någon står på Västerbron och hotar ta livet av sig, eller när någon bankrånare trycker en Uzi i ansiktet på en banktjänsteman, står det Konstfack i pannan kan du lugnt gå till kaffeautomaten och ta en rast tills de är klara.

Dela:
 • email
 • Twitter
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Ping.fm
 • LinkedIn
 • MySpace
 • RSS

Comments

Leave a Reply

 • Kategorier

 • Senaste kommentarer

 • Senaste inläggen

 • Similar Posts

 • Arkiv