Notes from the Esker

drpeel's blogg : geocaching, musik, konst, mtb m.m.

Geocaching med Android

Posted on | augusti 27, 2010 | No Comments

Det finns lite olika program att använda till geocaching med en Androidtelefon. Groundspeak’s egna app och den ”enda” som har direkt access till Groundspeak’s databas med cacher släpptes för några veckor sedan. Tyvärr bara som betalapp och därför inte tillgänglig för bl a den svenska marknaden.  Det finns dock lite olika trick för att komma åt betalappar via Android Market. Ett sätt är att använda ett sim-kort från ett land som har tillgång till betalappar ett annat sätt är att ”roota” sin Androidtelefon. Huruvida man går tillväga rent praktiskt kan man lätt hitta genom lite googlande. Jag har ett sim-kort från T-Mobile UK som inte går att ringa med men fungerar i telefonen så att jag kan koppla upp mig via WiFi och komma åt Android Market.

Sedan finns det ett antal och redan etablerade alternativ till Groundspeak’s app. Det har vuxit fram några mycket eftersom Groundspeak inte har varit så snabba på Androidfronten. I denna test jämför jag bara Groundspeak’s egna app med det kanske enda jämförbara alternativet c:geo.

Groundspeak’s Geocaching app för Android

I princip en rak kopia av deras app till iPhone. Groundspeak’s geocaching app till Android gör kort och gott det den ska. Man kan lista cacher i ens närhet, söka på GC-kod, adress och lite annat. Gränsnittet är stilrent, enkelt och snyggt. Man ställer in sina inloggningsuppgifter till geocaching.com och kan när man sökt och hittat en geocache logga den direkt från applikationen. Har man konfigurerat via hemsidan att twitter ska uppdateras när man sänder en log så skickas det ett tweet i samma veva.

GC App 1

GC app 2

Geocachingappen från Groundspeak har stöd för import av gpx-filer (t ex Pocket Queries) vilket den i detta test jömförande appen c:geo inte har stöd för i dagsläget. Men å andra sidan, när man ändå får alla närliggande cacher listade i en rad så kanske behovet av importerade gpx-filer är lite onödigt.

En stor nackdel med Groundspeak’s geocaching app är att man inte kan mata in korrigerade koordinater som man behöver göra när man letar efter Mystery och Multi-cacher. Det går helt enkelt inte att mata in koordinater för hand dit man vill navigera. Som standard är också alla cachetyper utom Traditionella inaktiverade i sökkriteriet.

Groundspeak’s app har även stöd för ”Trackables” vilket bl a inte c:geo har i dagsläget.

Fördelar:

Hämtar ”lagligt” information om cacher direkt från gc’s databaser
Kan importera gpx-filer
Stöd för ”Trackables”

Nackdelar:

Kostar 9.99 dollar
Kan inte mata in egna korrigerade koordinater

c:geo

c:geo har snabbt blivit en populär app för geocaching om man söker runt lite och läser på bloggar, forum och andra sajter. En av anledningarna är, tror jag, att det är en snygg, enkel och lättmanövrerad geocachingapp som vunnit mark eftersom Groundspeak varit sega med att få ut sin officiella app till Android. Övriga appar för geocaching för Android har inte samma enkla och snygga gränssnitt och saknar helhetskonceptet tycker jag.

c:geo har i princip allt vad man kan önska. Lista cacher i närheten, kolla runt på en google karta för att få en överblick över cacher i området. Man kan även konfigurera vilken eller vilka cachetyper man vill ska finnas tillgängliga. Man kan även söka på alla möjliga kriterier för att finna cacher. Loggning och koppling till Twitter går alldeles utmärkt och man har även möjlighet att ansluta sig till go 4 cache som är en slags online tjänst för att visa andra medlemmar var man befinner sig när man är ute och geocachar med c:geo.0

c:geo app 1

c:geo app 2

c:geo har en lite snyggare kompass än groundspeak’s variant, men det är ju bara en subjektiv smaksak. c:geo vinner dock många poäng på att man kan mata in egen destination med rätta koordinater för bl a mysterys och multis. Dock har inte c:geo i dagsläget stöd för ”Trackables” men det är ”på gång”

Fördelar:

Gratis
Kan mata in egna koordinater
Stort urval i vad för cachetyper man vill se i listan

Nackdelar:

Ej ”godkänd” av Groundspeak. Blir ofta problem när Groundspeak ändrar sajten. Men c:geo uppdateras ofta så detta brukar lösa sig inom någon dag.
Kan inte importera Pocket Queries (gpx-filer)
Ej stöd för ”Trackables”

Dela:
 • email
 • Twitter
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Ping.fm
 • LinkedIn
 • MySpace
 • RSS

Comments

Leave a Reply

 • Kategorier

 • Senaste kommentarer

 • Senaste inläggen

 • Similar Posts

 • Arkiv