Notes from the Esker

drpeel's blogg : geocaching, musik, konst, mtb m.m.

Mina 21 på Spotify

Posted on | november 9, 2010 | 3 Comments

Jag hakar på blogg.sundhult.com ”Mina 21 på Spotify”. Jag blev inspirerad att sätta ihop en egen lista över 21 låtar som kan känneteckna ett ”soundtrack of my life”. Ingen lätt match när det finns så mycket musik som betytt så mycket genom så många år. Jag har dock tagit avstamp i mina tidigare urvalsarbeten när jag försökt välja ut 70-80-90-00-talets bästa låter vid olika sammanställningar.

Här är mina 21

Här har jag då kommit fram till ett som jag just nu tycker är ett bra urval av låtar och med motiveringar till varför de har betytt så mycket för mig. Låtarna kommer presenterade helt utan inbördes rankning.

Här är mina:

Stereo Total – Exakt Neutral

Den 4:e mars 2002 var jag och min svåger på Cirkus för att se hypade The Strokes. När vi klev in på Cirkus såg vi att det skulle vara ett förband som hette Stereo Total. Vi hade faktiskt aldrig hört dem så vi var lite lagom skeptiska. Men när duon drog igång sin elektroniska knaspop/rock på ett knäckade sätt så blev vi sålda från första låten. Det var nog så att vi hade Stereo Total som minne med oss mer än The Strokes. Nu gjorde The Strokes faktiskt en riktigt bra konsert så den gick inte av för hackor heller. En kväll med ett musikaliskt möte i form av Stereo Total som satt sina spår därefter.

Rachid Taha – Tekitoi

Hörde ett radioprogram där de spelade en ”arabisk” version av The Clash ”Rock El Casbah” som jag som stor Clash-älskare föll pladask för. Tog reda på vad det var för artist och det visade sig vara en algerisk musiker som rör sig mycket i Paris. Jag lyssnade in hela Tekitoi? skivan och det är en riktig höjdare. Spännade och om man har lyssnat in Mano Negra så får man här lite av den smaken tillgodosedd.

Jamie T – Back in the game

Skulle ha gått på Acceleratorfestivalen 2007 där bl a Jamie T uppträdde. Nu blev det inte så, men skivan lyssnade jag mycket på och det är ju fantastiskt att en så pass ung musiker har samma musikaliska preferenser som jag. :D Dialekten i hans sång gör också starkt intryck. Låten och de andra låtarna är små mästerstycken. Detta val är bara ett av många jag kunnat välja.

Electrelane – Bells

2005, jag fick av en slump höra Electrelane och ramlade baklänges. Det kändes som om Sonic Youth hade fått barn som nu stod på egna ben och gjorde egen fantastisk musik. Denna låt är hämtad från skivan Axes och hela skivan är så fantastisk. Vilken total musikupplevelse. Jag gillar skarpt de lugna låtarna som sakta men säkert eskalerar och brister ut i fantastisk brötig och samtidig pompös multirock. Enastående. Och så när man ser de så ser de ut som små sköra tjejer med Ramones t-shirts. Mäktigt.

Bright Eyes – Take it Easy

Bright Eyes, en mycket märklig artist som dök upp i mitt liv och ställde mig lite på kant. Hans låtar och skivor spände från att vara akustiska ballader till elektroniska experiment. Det var och är verkligen spännade och det kan helt enkelt inte lämna mig oberörd. En stor favorit.

Violent Femmes – I Hear the Rain

Någon gång 1986 tror jag det var, jag var inne i en tidig och mycket intensiv period av The Pogues och The Men They Couldn’t Hang. Jag var ute med några polare och vi stod i kö till något sunkigt danshak. Som vanligt skrålade vi Pogueslåtar och då var det en tjej som vände sig till mig och frågade om jag lyssnat på Violent Femmes? Det hade jag inte. Måndag lunch stod jag på skivaffären och letade Violent Femmes! Jag hittade och köpte LP’n Hallowed Ground och lyssnade på det dygnet runt. Köpte sedan fler Violent Femmes skivor, men tyvärr blev det aldrig riktigt bra efter The Blind Leading the Naked 1986.

The Triffids – The Seabirds

1986 kom The Triffids skiva ”Born Sandy Devotional”. Jag läste en recension, såg skivomslaget och köpte skivan. Detta är en fantastisk skiva och en fantastisk grupp. Tyvärr kom de nog aldrig fram till de stora genombrottet som de var så värda. Sångaren David McComb dog i en bilolycka 1999. Svårt val att välja ut någon speciell låt från skivan då den är lite av en konceptskiva utan att egentligen vara det. Denna låt symboliserar lite av den vemod som präglar skivan. Ja det är nog det jag gillar mest av allt med hela skivan. Vemodet. En australisk grupp som lyckas fånga ett vemod vi svenskar är expterter på. David McComb sa i en intervju vid ett tidigt sverigebesök att han tyckte Sverige var otroligt vackert, men kallt. Han skulle köpa en massa sprit och ett hus med stort panoramafönster och bara sitta och dricka och njuta av utsikten.

Kraftwerk – The Man Machine

Behöver egentligen ingen mer motivering. Kraftwerk har genom sin elektroniska musik och syntpop gjort intryck på all min musikaliska uppfattning.

Sonic Youth – Teen Age Riot

I samma veva jag i gymnasiet började lyssna på The Jesus And Mary Chain fick jag upp ögonen för grupper som Butthole Surfers, Dinosaur Jr och Sonic Youth. Sonic Youth är ett i musikhistorien väldigt fantastikst band. De har hållt på sedan 1981 och håller på fortfarande. Under hela tiden har de aldrig tappat fokus och har heller aldrig ”sålt sig”. De kör sin grej fullt ut och de har sin publik. Albumet ”Daydream Nation” kom 1988 och var ett dubbelalbum (LP). Skivan innehöll några riktigt långa låtar men samtidigt väldigt lyssningsvänliga jämfört med tidigare. Teen Age Riot är en kanonlåt som jag gillar lika mycket nu som då.

bob hund – Rundgång, Gräslök, Fågelsång

1993 var jag på Hultsfredsfestivalen. Det var ett mycket bra festivalår och jag fick bl a se Ramones, Sator, diLeva, Therapy och bob hund. bob hund hade gjort några bejublade konserter i Stockholm men inte gett ut någon skiva. Denna konsert såg jag utan att veta vad bob hund var, men bara någon låt in i konserten så var jag helt såld. bob hund håller än idag och jag har även hängt med under Bergman Rock perioden.

Nirvana – Lithium

Under 1991 bodde jag i Örebro och pluggade politik och förvaltning på högskolan där. Jag hade flyttat till Örebro för studier något år tidigare tillsammans med min dåvarande flickvän. Under 1991 så flyttade hon till en annan stad pga avslutade studier och jobb. Jag hade lite kvar på mina studier så jag flyttade in i en studentkorridor. Under denna period kom jag i kontakt med Nirvana och jag måste säga att albumet Nevermind satt som en känga i magen. Helt fantastiskt. All annana ”grunge” musik var blaj. Här är Lithium som ett exempel från den skivan.

Chemical Brothers – Leave Home

1995 The summer of love! 1995 flyttade jag tillbaka till Södertälje efter ett par års exil i Gysigne utanför Sandviken och Ölbo utanför Gävle. Jag och en polare sedan barnsben stod som nyblivna singlar och grannar. Det blev naturligtvis party all night long! Chemical Brothers ”In Dust We Trust” kom och vi kände väl att det var mer ett rockalbum än tekno, men den sommaren och nästföljande blev riktigt röjiga med Lollipopfestivaler ute på Lida i Tullinge samt en hel del sena club-nätter i Stockholm med diverse DJ-sets. Musik som satt djupa intryck i mitt liv, definitivt!

Josh Wink – Higher State of Consciousness

Om 1995 till 1998 var singleår så träffade jag 1998 min blivande fru. Vi träffades på ett dansgolv och dansade länge och väl. När denna låt med Josh Wink spelades som JAG älskade och studsade som en galning till så sa C att kan vi inte sätta oss och prata. På den vägen är det 2000 gifte vi oss (och ja! Higher State of Consciousness spelades på brölloppsfesten)

Prodigy – Voodoo People

Inflikar med mer musk från 1995-98. Att jag vill ha med Prodigy beror på att jag var på en Prodigykonsert som verkligen påverkade mig enormt. Det var på Lollipopfestivalen på Lida utanför Tullinge 1996. Prodigy dundrade på med sin tekno och vred ut sina miljonwattsalmpor ut mot publiken och pumpade på med sin musik som om det vore hårdrock. Hela konserten var en effektfull spark i magen.

The Jesus And Mary Chain – Nevermind

Året var1985 och jag lyssnade på en singel i hörlurar på en skivaffär. Singeln var Nevermind med The Jesus And Mary Chain. De skärande rundgångsljudet fick mig att ramla baklänges. Jag hade aldrig hört något liknade och fick omedelbart känslan av att detta var musik jag längtat efter att få höra. Mycket rundgång och oljud blandat med fantastiska popmelodier. Kan det bli bättre?

The Smiths – There is a light that never goes out

The Smiths fick bli mitt alternativa band som inte innehöll rundgång eller andra oljud. The Smiths med Morrisey som låtskrivare och Johnny Marr som gitarrist gjorde fantastisk musik under slutet av 80-talet. Denna låt alldeles särskilt vacker och hemsk.

Bob Dylan – The Times They Are A-Changin’

Nu backar vi lite i tiden men för egen del handlar det om mitt liv i 20-årsåldern. Jag upptäcker Bob Dylan och fastnar mest för hans akustiska era. The Times They Are A-Changin’ kan man spela än idag med samma innebörd.

Velvet Underground – Run Run Run

Under min period när jag lyssnade mycket på The Jesus and Marychain och för all del Echo & The Bunnymen så kom jag hela tiden över refrernser till Velvet Underground. Jag började lysnna in dem och konstaterade att jag missat en hel del från 60-talet. Velvet Underground är inte det som lyfts fram i media angående 60-talet men är ändå en grupp som inspirerat många grupper ända in i modern tid.

Sex Pistols – Pretty Vacant

Jag var rätt liten när punken slog igenom men det var ändå punken som väckte mitt stora musikintresse. Visst, jag gillade Sweet och Kiss men det var The Clash och Sex Pistols som verkligen fick mig att gå igång.

The Clash – The Guns of Brixton

The Clash är nog en av grupperna som finns representerad mest hemma hos mig i form av LP, CD, boxar, DVD med mera. The Clash är ett av musikhistorierns bästa band. Så är det bara. Att jag valt denna låt beror egentligen bara på lite interna preferenser. The Clash har ju gjort så mycket bra att välja ut något specifikt är svårt.

Beck – Beercan

Beck, först förstod jag inte honom. Jag bodde i Ölbo utanför Gävle. Beck var lite i ropet. Jag hajade inte Mellow Gold då. Jag stötte däremot på CD’n One Foot in the Grave och ramlade i Beckdiket på en gång. En riktig knock-out upplevelse. Efter denna skiva kom Mellow Gold på sin plats och allt han gjort därefter.

Dela:
 • email
 • Twitter
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Ping.fm
 • LinkedIn
 • MySpace
 • RSS

Comments

3 Responses to “Mina 21 på Spotify”

 1. Tweets that mention Mina 21 på Spotify – drpeel's blogg : geocaching, musik, konst, mtb m.m. -- Topsy.com
  november 9th, 2010 @ 9:38

  [...] This post was mentioned on Twitter by Patrik Lindskog, Christian Dahlqvist. Christian Dahlqvist said: En ny #Mina21 lista att gå genom. Skoj! http://blog.peel.org/2010/11/09/mina-21-pa-spotify/ /@drpeel [...]

 2. Tomas
  november 16th, 2010 @ 18:21

  Jag kolla dsnabbt igenom din lista och hittade Violent Femme. Jag hade en skica med dem en gång för länge sedan. Jag minns att det var en kort våldsam låt som jag tyckte var rolig. Hittade den på spotify: http://open.spotify.com/track/4d2kvLToZXFMjyzXCPmxvH

 3. drpeel
  november 17th, 2010 @ 12:23

  Ja Violent Femme var en bra grupp tycker jag. Old Mother Reagan är en rolig kort våldsam låt. Kul!

Leave a Reply

 • Kategorier

 • Senaste kommentarer

 • Senaste inläggen

 • Similar Posts

 • Arkiv